Lezing 31 oktober: hysterie

Maak je op voor een hysterisch programma met lezingen van Marc Schuilenburg en Freek Schravesande.

Hysterie is het basisingrediënt van onze Westerse cultuur stelt Marc Schuilenburg. Twitter, de beeldvorming rond asielzoekers, het jaarlijkse Zwarte Piet-debat, het collectieve gevoel van onveiligheid, het zijn volgens Schuilenburg allemaal uitingen van wat hij de “opgewonden grondtoon” van onze cultuur noemt en diagnosticeert als uiting van hysterie. Er hoeft namelijk maar dit te gebeuren of het debat over criminaliteit ontspoort volledig. Is hysterie gevaarlijk of kan het ook nuttig zijn om je eens lekker te laten gaan?

Van historici en psychologen tot schrijvers en schilders, allemaal waren ze gefascineerd door hysterie. Het verschijnsel werd lang als een mentale ziekte gezien die vooral bij vrouwen voorkwam. Inmiddels is hysterie als aandoening geschrapt uit het handboek voor psychiatrie DSM, terwijl onze maatschappij juist lijkt vast te zitten in een hysterische greep.

Marc Schuilenburg schreef dit jaar het boek ‘Hysterie. Een cultuurdiagnose’ dat uitgebreid werd besproken op televisie, radio en in Belgische en Nederlandse kranten. Op 26 oktober is hij op het Brainwash Festival in Amsterdam te zien waar hij met muzikanten en kunstenaars delen van het boek ‘Hysterie’ zal voordragen.

Freek Schravesande schrijft voor NRC Handelsblad over criminaliteit en onveiligheid. Hij is de winnaar van de journalistieke prijs De Tegel. Hij zal op deze avond ingaan op de vraag waarom Nederlandse kranten liever slecht dan goed nieuws over criminaliteit en veiligheid presenteren.

De lezing zal plaatsvinden in HG-01A32 met na afloop een gratis borrel. Aanmelden kan door te mailen naar [email protected]