Studententips

Slim omgaan met je geld

Gedurende je studentenleven is het moeilijk om veel geld te verdienen. De studententijd wordt vooral geconsumeerd door colleges, studeren, maar natuurlijk ook studentenfeesten en vrienden. Tijd voor een bijbaantje is vaak al een hele opgave. Er zijn een aantal eenvoudige manieren om te besparen, waardoor je wel uit komt of zelfs aan het einde van de maand wat kan overhouden. De volgende 3 tips helpen het meeste bespaarpotentieel.

1. Wonen

Interieur

Zoek je interieur? Dan zou je zoals elke student bij Ikea terecht kunnen, maar het interieur van Ikea is vaak lang niet zo goedkoop als het interieur bij kringloopwinkels en tweedehandsbeurzen. Daarnaast kan je ook als je handig bent of iemand kent die handig is zelf meubels maken. De materialen zijn goedkoop in te slaan bij bouwmarkten.

Huur

Huren voor kamers kunnen per stad, maar ook binnen steden sterk verschillen. Als je een kamer huurt, die minder centraal gelegen is kan de huur beduidend lager uitvallen. Ook is het verstandig om gebruik te maken van een uitwonende studiebeurs, indien je daarvoor in aanmerking komt. Probeer daarnaast je netwerk uit te breiden. Hospiteren binnen een netwerk biedt ook ingangen om goedkoop een kamer te vinden.

Internet, tv en bellen

Een nieuwe telefoon kan al snel honderden euro’s kosten, terwijl oudere modellen bijna net zo veel te bieden hebben, maar aanzienlijk minder kosten. Is je telefoon nog goed genoeg, dan is een Sim Only abonnement vaak ook voldoende. Een abonnement met 300 minuten en 1 GB per maand, is met een Sim Only abonnement al snel € 15 tot € 20 per maand goedkoper. Dat is meer dan € 200 per jaar! Ook vaste telefonie zou een alternatief kunnen zijn, dat is per minuut aanzienlijk goedkoper en in combinatie met een televisie en internet abonnement. De prijzen per aanbieder kunnen heel erg verschillen, waardoor een jaarabonnement van hetzelfde pakket bij de één tot ruimte € 250 duurder uit kan vallen dan bij de ander. Vergelijk daarbij de aanbiedingen onderling goed, zo is een alles in 1 abonnement van een prijsvechter vaak goedkoper dan van een partij waarbij extra service wordt verleend. Bekijk hier alle alles in 1 abonnementen van de Nederlandse providers, dan hoef je niet iedere website afzonderlijk te bezoeken. De prijzen zijn overigens nooit hoger dan bij de aanbieders zelf.

2. Kleding en verzorging

Kleding hoeft niet duur te zijn, maar af en toe iets nieuws willen we allemaal wel. Dat zelfde geldt voor ons uiterlijk; iedereen is in meer of mindere mate ijdel. Laat je haar daarom knippen bij studenten va neen kappersschool. Deze krijgen begeleiding en kunnen vaak je haar al knippen voor minder dan € 10 of zelfs helemaal gratis. Houd voor kleding de aanbiedingen van winkels als H&M en Primark in de gaten. Koop daarnaast kleding in de uitverkoop, dat kan al snel 30 tot 50% schelen

3. Eten en Drinken

Vrienden

Eten en drinken buiten de deur is duur, maar door regelmatig bij vrienden te eten en elkaar uit te nodigen kan je veel geld besparen. Iedere keer voor 1 persoon koken is veel duurder, dan dat je iedere keer voor een grotere groep kookt en naar verhouding betaalt. De eenpersoonsporties kosten namelijk veel geld en niet al het eten is lang houdbaar.

Familie

Bezoek daarnaast ook eens je ouders of broers en zussen. Dat is niet alleen heel gezellig, vaak kan je ook gratis aanschuiven. Dat scheelt je natuurlijk geld, maar ook de tijd om te koken en boodschappen te doen.

Boodschappen

Doe boodschappen bij zogenaamde “B-supermarkten”. Zit er bijvoorbeeld een AH om de hoek, let dan op het 35% kortingsticker. Deze wordt geplakt op producten die dezelfde dag nog geconsumeerd moeten worden ivm de houdbaarheid. Koop verder lang houdbare artikelen in de aanbieding en vries ze vervolgens in. Neem voor de lunch altijd zelf je eten mee vanuit huis. Eten bestellen in een kantine is onnodig duur.