WANTED: NIEUW CDP BESTUUR

Omdat het huidige bestuur aan het eind van dit collegejaar aan vervanging toe is, zijn we hard op zoek naar enthousiastelingen die de bestuurstaken van het 53e CDP bestuur kunnen vervullen.
Een bestuursjaar is een mooie uitdaging naast je studie waarbij je bestuurlijke ervaring opdoet en leert samenwerken. Daarnaast maak je natuurlijk nog eens ontzettend veel leuke momenten met CDP mee, maak je vrienden voor het leven en leer je een heleboel CDP-ers kennen!
Lijkt dit je wat? Stuur dan vóór 28 april 2019 een mail met een korte motivatie naar [email protected] Wil jij meer informatie over een bestuursjaar bij CDP en de verschillende functies? Schroom dan niet om ons je vraag te stellen of kom naar de bestuursinfo-avond op 18 april om 18:00 uur in IN-3B59.
Komende weken zullen we nog meer info posten op Facebook, dus houd onze pagina goed in de gaten!

 

Gevallen Helden…. R. Kelly, Michael Jackson?

20 maart 2019, 14.30-17.00
Vrije Universiteit Amsterdam, zaal HG05-A16

Eind vorig jaar verscheen een special issue van het Tijdschrift voor Cultuur en Criminaliteit over Gevallen Helden (ToCC, 2018 (8), 2). Het nummer staat in het teken van het proces van ondergang en ‘deconfiture’ van publieke personen die in ongenade vallen. Hoe verloopt dat proces, wie of wat zet het in gang en welke gevolgen heeft het voor de betrokkenen en voor de samenleving als geheel? Tijdens deze themamiddag zullen diverse auteurs die een bijdrage aan het special issue hebben geleverd de belangrijkste inzichten uit hun artikel voor het voetlicht brengen. Tevens zullen zij zich samen met de zaal buigen over een actuele cases van ‘gevallen helden’ en de vraag trachten te beantwoorden welke lessen hieruit te trekken zijn.


Programma


14.30   Welkom door de voorzitter – Hans Nelen (Universiteit Maastricht)


14.45-15.35     Inleidingen door auteurs


14.45-15.10 Een Held valt niet – morele dilemma’s als een gevierde insider in de fout gaat – Frank van Gemert (Vrije Universiteit Amsterdam);


15.10-15.35 De ‘fall from grace’ van witteboordencriminaliteit – Wim Huisman & Dennis Lesmeister (Vrije Universiteit Amsterdam)


15.35-16.30 Discussie met de zaal aan de hand van actuele cases zoals R Kelly en Michael Jackson


16.30-17.00 Borrel

Aanmelden voor deze studiemiddag kan door te mailen naar Frank van Gemert: [email protected]

RCH-kandidaten voor de USR gezocht!

Ben jij op zoek naar een bestuursjaar? De UniversiteitsPartij is nog haastig op zoek naar rechtsgeleerdheid kandidaten voor de Universitaire Studentenraad die zich willen inzetten voor een betere universiteit. De functie kost minstens 25 uur per week en je krijgt een vergoeding van minimaal 5000,- euro per jaar. Wil jij je juridische en bestuurlijke vaardigheden in de praktijk brengen, tal van andere vaardigheden ontwikkelen, de eerste gesprekspartner zijn van het college van bestuur en een prachtige aanvulling op je c.v. creëeren? Meld je dan voor aanstaande maandag 11 maart aan door een mail met je c.v. en korte motivatie naar [email protected] te sturen.

Stageplaats Beleid & Strategie domein Afpakken

Functioneel Parket
Het Functioneel Parket (FP) is het landelijk onderdeel van het OM dat zich specialiseert in complexe zaken op de gebieden fraude, milieu en afpakken. Op deze onderwerpen worden opsporingsonderzoeken gedaan en strafzaken behandeld. Daarnaast leveren wij expertise over deze onderwerpen aan andere onderdelen van het OM. Het optreden van het OM heeft alleen maatschappelijke betekenis als de gepleegde interventies zichtbaar, merkbaar en herkenbaar zijn voor slachtoffers, daders en hun omgeving. Daarom verdiepen we ons in de vraag welke zaken we moeten oppakken om maatschappelijke misstanden aan te pakken. In die zaken moeten criminelen straf krijgen voor hun handelen en wordt het verdiende geld afgepakt. Het FP is een professionele organisatie die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en streeft naar een optimale samenwerking met alle ketenpartners. Het FP biedt medewerkers verantwoordelijkheid en zelfstandigheid in een dynamische juridische omgeving. Goed opgeleide en veranderingsgerichte medewerkers vormen de essentiële succesfactor.

Wat ga je doen?
Het afpakken van crimineel geld is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. Om deze strijd goed te kunnen (blijven) voeren dient het OM continue te vernieuwen. In dit kader werkt het OM, samen met ketenpartners, aan een vernieuwde strategie op het gebied van afpakken.
Tijdens je stage ga je ons helpen bij het opzetten van deze vernieuwde strategie. De werkzaamheden betreffen: het opzetten en uitwerken van de (brainstorm)sessies, het deelnemen en uitwerken van gesprekken met allerlei (keten)partners en meedenken en meewerken aan de opzet en implementatie het eindproduct (de vernieuwde strategie). Daarnaast vinden wij het van belang dat je ook bereid bent om allerlei andere (organisatorische) werkzaamheden op te pakken die voorbij komen.
Deze stage bied je de unieke kans om bij verschillende opsporingsinstanties binnen te kijken en op strategisch niveau mee te denken over het afpakken van crimineel vermogen in Nederland.

Wie zoeken wij
Je bent een enthousiaste student Criminologie of Bestuurskunde op WO-niveau en hebt affiniteit met het onderwerp afpakken. Je neemt initiatief en pakt werkzaamheden snel op. Hierin ben je creatief en nauwkeurig. Ook ben je flexibel en loop je niet weg voor het uitvoeren van administratieve werkzaamheden. Tenslotte heb je een zelfstandige en proactieve werkhouding.

Dus wil jij graag een bijdrage leveren aan het feit dat misdaad niet mag lonen, solliciteer dan snel!

Bijzonderheden
Zoals voor alle medewerkers van het Openbaar Ministerie geldt, teken je voor de start van de stage een geheimhoudingsverklaring en overleg je een Verklaring Omtrent Gedrag. Daarnaast zal je, voor je werkzaamheden binnen het FP, de insidersregeling moeten tekenen.

Er is een (bruto) stagevergoeding van toepassing van maximaal €604,- per maand o.b.v. 40 uur.
Aantal uur: 32 uur (minimaal 4 dagen per week beschikbaar).

Inlichtingen
Voor meer informatie over deze stage kun je contact opnemen met Sandra Hauwert, Senior Beleidsadviseur, via telefoonnummer (06) 257 75 773 of via mail: [email protected].

Sollicitatiewijze
Upload je sollicitatiebrief en cv vóór 27 februari o.v.v. vacaturenummer OM-823 via de knop “REAGEER” op de website: https://om.emply.net/recruitment/vacancyAd.aspx?publishingId=f868c50d-c7e8-4aea-9e27-9ac4369b0911

9 januari: Nieuwjaarsdiner, ALV en Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsdiner:
Omdat we elkaar natuurlijk enorm gemist hebben na twee weken kerstvakantie en een borrel op een lege maag verre van slim is, organiseert CDP op 9 januari een nieuwjaarsdiner! Hier kunnen we voorafgaand aan de ALV en de nieuwjaarsborrel alvast proosten op het nieuwe jaar en gezellig met elkaar dineren (uiteraard in CDP-stijl) om alle wilde verhalen van de kerstvakantie met elkaar te delen. Het diner zal op de VU plaatsvinden, waarna we na afloop van de ALV samen naar de Havelaar zullen gaan om ouderwets te borrelen.
Dit diner is het moment om je culinaire skills te showen! Neem dus allemaal wat lekkers mee zodat iedereen van elkaars kookkunsten kan genieten.
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar [email protected].
Het diner begint vanaf 17:30 uur, het lokaal zullen we later nog bekendmaken.
Als je je hebt aangemeld kun je hier klikken om in te vullen wat je mee neemt zodat we niet met duizend stokbroden en niks anders zitten 🙂
Algemene Ledenvergadering:
Op woensdag 9 januari is het tijd voor de eerste Algemene Ledenvergadering van dit collegejaar. Hier zullen we terugblikken op het afgelopen halfjaar en kunnen jullie ons het hemd van het lijf vragen. De ALV zal plaatsvinden na het diner, dus deste meer reden om samen met ons te dineren!
 De ALV begint ongeveer om 19:30 uur en vindt plaats op de VU, het lokaal zullen we later nog bekendmaken.
Let op! De ALV is voor actieve leden verplicht.
Nieuwjaarsborrel:
Na een CDP-reünie bij het diner en de ALV, zetten we alle gezelligheid voort in café de Havelaar!
Hier zullen we woensdag 9 januari vanaf 20:30 uur samen het glas heffen op het nieuwe jaar en kun je iedereen in real life een gelukkig, gezond en succesvol nieuw jaar wensen!

Bericht van de Opleidingscommissie

Hoi allemaal,
Zoals sommigen van jullie misschien wel weten, heeft de opleiding Criminologie aan de VU een Opleidingscommissie.
Hierin zitten twee docentleden; Chantal van den Berg en Marleen Weulen Kranenberg. Daarnaast maken twee studentleden deel uit van de Opleidingscommissie 2018-2019,
Rebecca Plesca ([email protected]) en Hannah Louweret ([email protected]).
Voor alle studenten criminologie geldt; als je een vraag hebt over het curriculum en de vakken, of je hebt een ander belang waarmee wij jou kunnen helpen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
We komen graag met jou in contact.

21 november: Interstedelijke Criminologie Dag

Woensdag 21 november 2018 zal de jaarlijkse Interstedelijke Criminologie Dag plaatsvinden op de Universiteit van Leiden. De ICD is een congresdag voor studenten over een actueel criminologisch onderwerp.

 Het thema dit jaar is: “Uit detentie, wat nu?”. Een thema dat al meerdere jaren speelt in de samenleving. Criminelen worden regelmatig opgesloten, maar wat gebeurt er met hen wanneer zij weer vrij komen? Wie biedt hen hulp bij de wederopbouw van hun leven en waar kan men terecht om te voorkomen dat ex-gedetineerden weer de fout in gaan? Op deze dag zullen verschillende workshops gehouden worden vanuit het (criminologische) werkveld om antwoord te geven op onder andere deze vragen. De ICD is voor alle criminologiestudenten uit Rotterdam, Leiden en Amsterdam toegankelijk en wordt in samenwerking georganiseerd door de studieverenigingen van deze steden.
Zet de datum dus alvast in je agenda en kijk op www.icdag.nl of op de Facebookpagina voor meer informatie over de workshops, updates van het programma en om je uiteraard in te schrijven.
Hopelijk hebben we jullie geënthousiasmeerd en zien we jullie allen in november!

CDP gaat op skireis!

CDP gaat op skireis!

Ben jij een ervaren skiër, een minder ervaren skiër, of nog nooit op wintersport geweest? Dat maakt niks uit! Deze reis zal voor ieder type wintersporter genoeg leuks te bieden hebben.

Wil jij met je beste, liefste en leukste CDP vrienden op wintersport? Voor €419,- race jij de berg af en sta je ’s middags te swingen tijdens de après-ski! Dit bedrag is inclusief skipas, accommodatie en elke dag onbeperkt bier tussen 16.00 en 17.00. Dit laatste is gesponsord door CDP! Het bedrag is exclusief eventueel skimateriaal of skilessen.

In de avond van vrijdag 1 februari vertrekken we met de bus vanuit Amsterdam richting St. Francois Longchamp. Op zondag 10 februari zullen we weer terugkomen in Amsterdam. De precieze vertrek- en aankomsttijden zullen later bekend gemaakt worden (geen zorgen, het vertrek zal ná de laatste tentamens zijn!). Het skigebied bestaat uit maar liefst 165 km en is daarom geschikt voor zowel de beginnende wintersporter als de gevorderde wintersporter.

De inschrijving zal anders verlopen dan je gewend bent van reizen met CDP. De inschrijving wordt geregeld door TotallyGroepsreizen. Via onderstaande link kun je je direct inschrijven:

https://www.husk.nl/grouptravel/registration/welcome.aspx?reqGuid=BAEBF49F-A974-4BF8-B477-27BF1E4A3C7D

Je zal direct een aanbetaling moeten doen van €100,-. De inschrijving sluit op zondag 21 oktober 23.59u, hierna heb je nog tot en met 20 december 23.59u de tijd om het resterende bedrag te betalen. Zodra je je hebt ingeschreven en de algemene voorwaarden hebt geaccepteerd, is kosteloos annuleren niet meer mogelijk. Wél is het mogelijk om kosteloos een vervanger te vinden, mocht je onverhoopt toch niet meer mee kunnen!

Omdat iedereen zijn eigen inschrijving regelt, kunnen jullie tot 20 december 23.59u op elk moment van de dag inloggen en je inschrijving wijzigen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld ineens ski’s krijgt voor sinterklaas of wanneer je besluit toch geen skilessen nodig te hebben. Wanneer de hele reissom al betaald is, krijg je het verschil van TotallyGroepsreizen terugbetaald. Hiervoor moet je zelf contact met hen opnemen!

LET OP: Er kunnen maar een beperkt aantal leden mee.

VOL=VOL! Wees er dus snel bij.
Wij hebben er zin in!

Liefs, de skireis-commissie

20 februari: Overkoepelende Master Avond

De eerste woorden van de bachelor scripties beginnen langzaamaan op papier te komen en dat betekent dat het felbegeerde bachelor diploma ook eindelijk in zicht is. De belangrijke vraag is natuurlijk wat de vervolgstap is. Een tussenjaar of toch meteen doorstomen met een master. Om jullie een handje te helpen is in samenwerking met de studieverenigingen Crime Does Pay uit Amsterdam, Corpus Delicti uit Leiden en Criminologie In Actie uit Rotterdam een overkoepelende master avond georganiseerd! Op 20 februari zullen alle criminologisch gerelateerde masters die in Nederland aangeboden worden op één avond de revue passeren.
De vertegenwoordigers van de masters zullen allen een presentatie houden over alle ins en outs omtrent de betreffende master. Daarnaast zijn er de gehele avond stands aanwezig waar vragen aan studenten en hoogleraren van alle masters gesteld kunnen worden. Afsluitend zal er een gezellige borrel zijn in het café op de campus van de Erasmus Universiteit In de Smitse.
Schrijf je dus snel in via de inschrijflink om een plekje op deze avond te bemachtigen:
De aanwezige Masteropleidingen:
Amsterdam:
– Interventiecriminologie
– Opsporingscriminologie
– International Crimes, Conflict and Criminology
Rotterdam:
– Criminologie
Utrecht:
– Global Criminology
Tilburg:
– Victiomology and criminal justice
Leiden:
– Forensische Criminologie
– Criminal justice
– Veiligheidsbeleid & rechtshandhaving
Houd de facebook pagina in de gaten voor alle actuele informatie.